Hvad kompressorer er og hvordan du skal bruge dem ordentligt

Please follow and like us:

kompressorer

 

Står du i en situation at du skal til at bruge et redskab, eller måske bare læse lidt om et redskab, som du ikke kender så godt? Ja, når det kommer til sådan nogle redskaber som håndværkere tit bruger kan det hurtigt blive meget svært at finde hoved og hale i det hele, men bare rolig, for i denne artikel vil vi gå igennem hvad kompressorer er på en nem og letforståelig måde, så du behøver på ingen måde være bange. Hvis du stadig har spørgsmål efter artikel vil jeg anbefale nogle steder du kan læse videre. Men for nu er det vigtigt at holde hovedet koldt og forstå hvad kompressorer er og hvordan de bruger kompression til at fungere, samt forstå hvad man normalt bruger dem til og hvorfor de er så fandens anvendelige.

 

Kompressorer – de fødte hjælpere

Grunden til at jeg ofte beskriver kompressorer som de fødte hjælpere er, at man i mange interaktioner med kompressorer faktisk bruger dem ikke som et ”hovedredskab” men derimod en faktor som giver ”energi” til andre redskaber og gør dem brugbare. Kompressorer er nemlig nogle gode maskiner (det skal lige siges, at når jeg siger ”kompressorer” her i artiklen vil jeg tale om luftkompressorer medmindre andet er angivet). De kan give en rigtig stor mængde luft som kan bruges til blandt andet spraymaling. Men den mængde luft eller gas som bliver afgivet kan også blive brugt til at give ”energi” til pneumatiske værktøjer. Pneumatiske værktøjer er et andet ord for redskaber, som har brug for højt lufttryk for at fungere. Dette kan være alt fra helt almindelige sømpistoler til lignende redskaber. Disse har alle brug for en utrolig høj mængde luft for at fungere, og det kommer netop fra kompressoren som kan sammentrykke det og virkelig give noget spark i det (leg aldrig med en pneumatisk sømpistol).

Kompressorer generelt er egentlig nogle meget almindelige ting. Det dækker over et naturvidenskabeligt begreb som omhandler at ændre mængden af gas og luft i et specielt område ved at sammentrykke det. Dette gælder for eksempel også for helt almindelige cykelpumper som gennem kompression kan give din cykel lidt mere luft i dækkene, eller en korset som dækker en flot kvinde og gør hendes liv mindre. Hvordan en luftkompressor rent faktisk fungerer er dog lidt mere avanceret og ikke lige så simpelt at forklare, men hvis du er interesseret har Den Store Danske nogle rigtig gode artikler på hvad de er.

 

Hvad du skal bruge kompressorer til og hvor du får dem

Kompressorer bruges altså til forskellige typer af håndværksarbejde. Hvis du gerne vil spraymale noget kan det være en god ide at anskaffe en kompressor. Eller hvis du står og kun har en hel del pneumatiske værktøj så kan det også være en rigtig gode ide at anskaffe sådan en kompressor. De kan findes i alle størrelser og priser på internettet, men sørg for at du køber en luftkompressor medmindre du virkelig er sikker på, at en gaskompressor er hvad du skal bruge.

Edit